Veronika nekoč in danes

Veronika nekoč in danes

Od prejšnjega tedna v naši avli gostuje likovna razstava Veronika nekoč in danes.  Sestavljena je iz dveh vsebinskih sklopov: v prvem so predstavljene različne upodobitve kamniške Veronike v delih znanih slovenskih likovnih umetnikov, v drugem delu pa je predstavljenih 12 najboljših del, ki so prispela na likovni natečaj Podoba kamniške Veronike, ki ga Pod naslovom PODOBA KAMNIŠKE VERONIKE v lanskem šolskem letu organizirala Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.

Domišljijo in ustvarjalnost so osnovnošolci in dijaki lahko izrazili v različnih likovnih tehnikah.

Med 120 deli je žirija ( Dušan Sterle – kamniški slikar, Lojze Kalinšek – likovni pedagog in Anamarija Stibilj Šajn – likovna kritičarka) podelila 12 nagrad.

V kategoriji srednješolci so nagrade prejele naše dijakinje:

  • 3. mesto Špela Jenko (ocena: Špela Jenko se je odločila, da v profilu predstavi Veronikin obraz. V nasprotju s »praznim« obrazom oz. njegovo belino (kolorirane so le ustnice in jokajoče oko) pa je avtorica ustvarila likovno bogato dogajanje v Veronikinih laseh. V njem igrajo svojo vlogo barve, strukture in grafizmi, ki rišejo drobne vzorce v barvno snovnost. Koloristična obravnava premore izrazit avtorski koncept.)
  • 2. mesto Tanja Merše (ocena: Tanja Merše je slikovno polje razdelila na spodnji, krajinski pas, in zgornji, ki predstavlja nebo, vmes pa se nahaja Mali grad. Oba dela povezuje dominanten lik kače. Ta celo predstavlja motivni prehod iz krajinskega v figuralno. Avtorica je prizor obogatila s številnimi detajli, vendar je pri tem ohranila srčnost in čistost likovnega zapisa.. barva in risba se enakovredno podpirata.)
  • 1. mesto Sandra Kirbiš (ocena: Sandra Kirbiš je sliko malega formata ustvarila filigransko dovršeno in se skrbno posvetila detajlom ter stkala drobne vzorce, ki ponazarjajo snovnost elementov dogajanja. Risba, ki je jasna in disciplinirana, je trdna armatura realno zasnovanega prizora. Znotraj obrisnih linij najdejo svoje mesto barve. Kompozicija je zanimiva in izpovedna, kar še posebej podkrepijo mošnjiček in vinarji, ki napolnjujejo slikovni prostor.)

Mentorica srednješolcev: Mojca Krevs

Galerija – Veronika nekoč in danes

Veronika nekoč in danes
Veronika nekoč in danes
Na galerijo »