Gasilci in reševalciV okviru EKO DNEVA v soboto smo na šolskem parkirišču imeli tudi predstavitev intervencije in sodelovanja gasilcev z reševalci. Dijaki drugih letnikov so podrobneje izvedeli, kako se ob situaciji odzovejo urgentne službe.

Ob prejetju klica na regijski center za obveščanje (ReCO) le-ta aktivira potrebne urgentne službe. Tako so se danes na prometno nesrečo med osebnim vozilom in motoristom odzvali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik in reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kamnik. Vsak izmed prisotnih ima že med potjo dodeljeno svojo nalogo. Voznik - strojnik poskrbi za varen prihod vozila na kraj nesreče in orodje, ki ga uporabijo pri svojem delu. Vodja intervencije določi kaj se bo naredilo, da bo intervencija uspešno izvedena, preostali člani pa s skupnimi močmi izpolnjujejo zadane naloge. V primeru prometne nesreče, kot je bila prikazana, so gasilci najprej zavarovali kraj dogodka in si tako ustvarili varno delovno okolje. Vodja intervencije je naredil ogled in ugotovil, da je prišlo do prometne nesreče med motoristom in osebnim vozilom, v katerem je bila poškodovana in ukleščena voznica avtomobila ter nezavesten voznik motorja. Med ogledom vodje, so gasilci že pričeli z delom. Stabilizirali so vozilo in tako preprečili nadaljnje premike, do vozila potegnili gasilsko cev za primer zagorelega vozila ter pristopili do poškodovanih oseb skupaj z reševalci. Po posvetu vodje intervencije z zdravnikom so se odločili, da je potrebno ukleščeno voznico s tehničnim posegom spraviti iz vozila, poškodovanega motorista pa previdno spraviti v reševalno vozilo. Najhujše poškodbe pri tovrstnih nesrečah so poškodbe vratne hrbtenice, ki lahko vodijo tudi v invalidnost. S primernim znanjem, opremo in oskrbo so posredovalci zavarovali poškodovani osebi. Za poseg so gasilci uporabili hidravlično orodje (škarje in razpirala), zajemalna nosila in ostale pripomočke, ki jih premore njihovo vozilo. V uigranem ritmu so skupaj z reševalci hitro in učinkovito rešili voznico iz zmečkane pločevine.

Prikaz je bil zelo nazoren in realističen. Tudi ostali mimoidoči so se ustavili in akcijo skupaj z dijaki z zanimanjem poslušali in gledali.

Gasilci in reševalci so pokazali, kako zavzeto se spopadajo s svojim delom, ko gre za reševanje človeških življenj. Za vse to se jim iskreno zahvaljujemo!

 

Nina Šmidovnik