Dan Knjige

Dan Knjige
Te dni po Sloveniji minevajo v znamenju pisane besede. 23. april je svetovno razglašen dan knjige in avtorskih pravic, naša država pa je ena redkih v Evropi, ki ga praznuje skorajda cel teden. Izvira iz Katalonije, kjer si na ta dan znanci podarjajo knjige in vrtnice, obeležujemo pa ga v čast svetovnima klasikoma Cervantesu in Shakespearju, ki sta tega dne končala svoji življenji na Zemlji.

 

Tudi na naši šoli smo mu, kot se to spodobi za na kulturnem področju razgibano in tako dejavno ustanovo, namenili veliko pozornosti. Pripravljen je bil več kot dve-urni program, ki se je začel s pripovedovalskim uvodom dueta Vroča Župa. Lokalna kulturnika, Goran Završnik in Rok Kosec sta se vživela v like pravljic različnih žanrov in tako skoznje posredovala nauke, začinjene z družbeno satiro.

 

“Če si žaba, ne bodi konj,

ne želi podkev si kot on”

 

Sledila je lutkovna predstava z naslovom Slovenska moderna, v kateri so lutke odigrale Cankarjev, Župančičev, Murnov ter Kettejev življenjepis. Za konec so prišli na vrsto dijaki naše šole s svojo nagrajeno pesniško zbirko Mimobežnice, ki je bila lansko leto izbrana za najboljšo zbirko med osnovnošolskimi in srednješolskimi. Avtorji, ponos naše šole, so se nam predstavili, slišali pa smo lahko tudi nekaj njihovih del.

 

Hitreje ko teče čas, bolj se v povprečju opaža pomanjkanje družbe knjig v posameznikovem življenju. Če se to, kot že mnogokrat slišano, sedaj tiče mlajših generacij, slednji čez toliko let ne bodo nič bolj spretni v pisanju, ustvarjanju, izražanju in mišljenju nasploh. Nove generacije se rojevajo v dobo virtualnosti, zato postaja toliko pomembneje, da jim stopimo naproti s po tisku dišečim papirjem. Saj vsak svet, v katerega bralec vstopi, slednjega duševno preoblikuje, marsikaj nauči in izpopolni. Knjiga je orožje, vzemi ga v roke. Ker bralec živi na tisoče življenj, tisti, ki ne bere, pa le enega.

  
Avtorica: Maja Toni, GSŠRM Press

Fotograf: Blaž Grünfeld, GSŠRM Press