Obisk veleposlanice Združenega kraljestva

Obisk veleposlanice Združenega kraljestva
V petek, 21. 04. 2017 pa na naši šoli ni potekal le kulturni program ob dnevu knjige, temveč sta s svojim obiskom Mepijevce skupaj s spremstvom počastili tudi veleposlanica Zdrženega kraljestva, gospa Sopie Honey ter direktorica Zavoda za Mepi, gospa Andreja Anžur Černič.

 

Mepi program, znan tudi kot Duke of Edinburgh’s Award, ki ga je ustanovil britanski princ Philip leta 1949, se na naši šoli aktivno izvaja že dvanajsto leto. Obsega več stopenj, skozi katere udeleženec spozna samega sebe, postane spretnejši v reševanju problemov ter močnejši v skupnem sodelovanju. Pripomore k samozavesti in vztrajnosti ter premakne meje poznanega. To opiše slogan programa: “V tebi je več, kot si misliš.”

Kot šesta v Sloveniji, se je GSŠRM programu priključila leta 2005, že osem let kasneje pa dosegla prvo zlato odličje. Članom vztrajne skupine je nagrade in čestitke izročil princ Edward, ki se je ravno ob tistem času mudil na obisku v naši državi. Leta 2015, le dve leti za tem, je zlato osvojilo šest dijakov, danes pa se nas devetnajst mudi na bronasti in devet na srebrni stopnji.

 

Odmevnost programa na naši šoli in njegove uspehe zadnjih let, ki so dosegli zlato kot edini v regiji, smo danes obeležili z glasbeno obarvanim programom, za kar gre zahvala dijakom predšolske vzgoje. Po govorih in kratki predstavitvi naše šole je sledila pogostitev, ob kateri smo si imeli priložnost izmenjati par besed in vprašati, kar nas je zanimalo. Druženje je potekalo v sproščenem vzdušju, v svojem govoru pa je ambasadorka poudarila sodelovanje med Slovenijo in Britanijo, most med evropskimi državami navkljub aktualnemu Brexitu ter pomembnost izobrazbe, za napredek in spremembe na področju katere si vztrajno prizadevajo.

 

K nam so gostje prišli v okviru lokalnega obiska, prej so se z županom občine Kamnik že sprehodili skozi mesto. Dogodek nam je bil v čast in zadovoljstvo, saj se kaj takega ne zgodi vsak dan.

  
Avtorica: Maja Toni, GSŠRM Press

Fotograf: Blaž Grünfeld, GSŠRM Press