Svetovni dan zemlje

Svetovni dan zemlje

22. aprila 2020 beležimo 50. obletnico zaznamovanja prvega Svetovnega dneva Zemlje, s katerim se opozarja na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. V času epidemije naj bi se še toliko bolj zavedali pomena zdravega okolja. Tako je letošnji Svetovni dan Zemlje posvečen ukrepanju proti podnebnim spremembam. Slovenci vsako leto porabimo za skoraj tri planete naravnih virov. Dan ekološkega dolga, to je dan, ko človeško povpraševanje po hrani, lesu in absorpciji ogljika presega količino bioloških virov, ki jih zemeljski ekosistemi lahko obnovijo v enem letu,  je bil lani že 29. junija. Torej smo približno pol leta »zadolženi« pri prihodnji generaciji. Se vam zdi strašljivo? Saj je. Zato začnimo ukrepati takoj. Premikajmo se peš, s kolesom, čim manj uporabljamo avto, letalski prevoz je strup za okolje. Uživajmo lokalno, ekološko pridelano, rastlinsko in sezonsko hrano, ki ima najmanjši ekološki odtis in je najbolj zdrava. Pridelajmo doma kar lahko, ne kupujmo dodatno zapakirane hrane. Kar se tiče porabe, pa se vsakič vprašajmo: Ali to res potrebujem? Ali moram nujno kupiti novo stvar? Lahko nekaj popravim, si izmenjam, izposodim?

Vsi, ki si želite prispevati k ohranjanju narave Slovenije, pokukajte na spletno stran https://www.gov.si/teme/za-ljubitelje-narave/.

In ne pozabimo, Svetovni dan Zemlje ni samo danes. Vsak dan lahko naredimo nekaj, s čimer jo bomo ohranili v boljši kondiciji. Vsako dejanje šteje.

Viktorija Pirš, koordinatorica projekta Ekošola