Opozorilo dijakom

Opozorilo dijakom

V teh dneh spremljamo opozorila lokalnih vzgojno izobraževalnih zavodov glede okužbe s koronavirusom. Sorojenci osnovnih šol in vrtcev ter dijaki, ki ste opravljali PUD v vrtcih, bodite pozorni na svoje zdravstveno stanje. 

Trenutno smo v fazi epidemije, kjer se bolezen širi med ljudmi, zato je nemogoče izslediti vse stike. Iz tega razloga se je vlada RS odločila za spremembo spremljanja širjenja novega koronavirusa. Ljudi z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovali bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali, ampak bodo ostali 14 dni doma v samoizolaciji.

Prosimo vas, da skrbno opazujete svoje zdravstveno stanje in se ob pojavu slabega počutja, znakov okužbe dihal (kašljanje, oteženo dihanje) ali vročine, po telefonu posvetujejo z zdravnikom. Svetujemo, da že pred pojavom morebitnih simptomov dosledno upoštevate higienske nasvete in nasvet o zmanjšanju socialnih stikov, ki bi vodili v prenos okužbe (predvsem omejite tesnejše stike na razdalji manjši od 1,5 m).

Epidemiološko stanje se hitro spreminja in le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno. Vsi skupaj in vsak posameznik mora delovati odgovorno in preventivno za skupno dobro. Izjemnega pomena je dosledno upoštevanje higienskih navodil in zmanjšanje socialnih stikov.