Uspeh na natečaju Mladi v svetu energije

Uspeh na natečaju Mladi v svetu energije

Po nekaj sušnih letih je prizadevno delo znova obrodilo sadove. Dijaki 3. letnika programa ekonomski tehnik so na natečaju, ki ga organizirata Skupina GEN in program Ekošola dosegli 3. mesto. V petek, 31. maja 2024, so se predstavniki skupaj z mentorjema Janezom Klemenčičem in Urošem Tomšetom udeležili zaključne prireditve v središču Svet energije Krško, na kateri so prejeli priznanje in simbolične nagrade za videoposnetke na temo proizvodnje in porabe električne energije v evropskem prostoru in načinih varčevanja z elektriko pod sloganom Nizkoogljično je odlično! 

 

Na natečaju je sodelovalo več kot 500 mladih z več kot 100 projekti. Nagrajenih je bilo 11 v štirih kategorijah. Naši dijaki so sodelovali v skupini Raziskovalci, ki vključuje tretjo triado vseh osnovnih šol in vse slovenske srednje šole. Natečaj je vsebinsko zahteven, saj je poudarek na optimalni simulaciji energetske mešanice in na študiju elektroenergetskih razmer, ki jih posreduje aplikacija Electricity Maps.

 

Na prireditvi je bilo izpostavljeno, da elektrika vedno bolj poganja svet, še posebej na področju informacijske tehnologije, prevozov, ogrevanja in hlajenja. Njen pomen najbolj prepoznamo takrat, ko je ni. Svet brez elektrike si lahko zamišljamo, težje pa ga je uresničiti.

 

Po prireditvi smo obiskali eksperimentalnico Sveta energije, kjer so se nekateri priključili na 110.000 voltov in si ogledali, kako se prižge žarnice s prenosom elektrike po zraku.

 

Novica na strani Svet energije

 

Novica na strani Radia Krka

 

Videoporočilo TV Posavje