ŠPORT IN TELEFON? Ali celo ŠPORT IN RAČUNALNIK?

ŠPORT IN TELEFON? Ali celo ŠPORT IN RAČUNALNIK?

Na prvi pogled in s predpotopnim razmišljanjem to nikakor ne gre skupaj.

Kaj pa vsi novodobni športniki in profesionalni športni amaterji, ki športajo, kot da gre za življenje, potem pa niso zadovoljni le z ožemanjem prepotenih majic in spektakularnimi sikspeki, pač pa svoje mišične avanture objavljajo na socialnih in športno-socialnih omrežjih, med seboj tekmujejo, se dokazujejo, modrujejo in nalagajo vedno nove in nove aplikacije, ki jih spremljajo pri osvajanju novih in novih ciljev?

Saj ni, da bi človek pretiraval, a v času korone (in v naprednih šolah tudi že prej) je ta tehnologija zelo koristno vdrla tudi v šolske telovadnice.

 

Naši dijaki so sredi marca dobili prijazno sporočilo:

 

SPOŠTOVANI DIJAKI,

V PRIHODNJIH DNEH VAS ČAKA KAR NEKAJ PRILAGODITEV PRI POUKU, ZATO VAM POŠILJAMO NAVODILA ZA OPRAVLJANJE UR ŠPORTNE VZGOJE V DOMAČEM OKOLJU. NALOGE SO SAMO NADOMESTILO AKTIVNOSTI, KI BI JIH OPRAVILI PRI REDNEM POUKU. KER BOSTE DOMA OBREMENJENI Z VSEBINAMI PRI OSTALIH PREDMETIH IN BOSTE VEČINO ČASA SEDELI, JE GIBANJE IDEALNA PROTIUTEŽ TEMU.

Sledile so navedbe dejavnosti, ki jih dijaki lahko izbirajo glede na možnost in počutje:

 

  1.  Gibanje v naravi
  • Na pametni telefon si naložite aplikacijo SportsTracker ali Strava. Aplikacija je brezplačna za operacijski sistem Android in iOS.
  • V okolici svojega doma (OBVEZNO V NARAVI) izberi ustrezno in varno pot in se na sprehod odpravi SAM ALI S SVOJO DRUŽINO (glede na trenutno situacijo so skupinske dejavnosti neprimerne).
  • Sprehod naj traja vsaj 45 minut in v primernem tempu (kar bo razvidno na aplikaciji).
  • Na začetku gibanja aktiviraj aplikacijo in jo na koncu ustavi.
  • Tvoje gibanje (razdalja, hitrost, tempo in zemljevid poti) bo zabeleženo v aplikaciji. NE IZBRIŠI!!!
  • NE IZVAJAJ VADBE NA ŠOLSKI IGRIŠČIH!

 

  1. Športne aktivnosti doma

Dejavnost, ki jo izvajaš doma, lahko izbiraš med poglavji Pilates, Funkcionalna vadba in Sproščanje.

 

  1. Povezave na pripravljene videoposnetke tedenske vadbe, ki jih dobijo vse dijakinje po izvedeni videokonferenci (vaje so enake kot jih profesorica predstavi na videokonferenci, skupaj pa tudi aktivno izvedejo vse vaje). Vadba je vsak teden drugačna.

Pri nas je torej tudi za gibanje in izvedbo pouka športne vzgoje na daljavo dobro poskrbljeno. Težko pa si predstavljamo, da bi bilo to možno brez napredne tehnologije in pripravljenosti učiteljev, da se z njo spoznajo, spopadejo ter jo ustvarjalno uporabijo. Pa tudi čez noč ne postaneš praktik, tudi tu je podobno kot pri športu – s pomočjo vključenosti v projekt Inovativna pedagogika 1:1 so se učitelji že pred kriznim časom srečali s številnimi možnostmi, jih preučevali in priložnostno uporabljali pri pouku. Kot športne priprave za čas teka na dolge razdalje!

 

Iz doma pripravljenih videoposnetkov na Youtubu: