Obisk rojstnega kraja Ele Peroci

Obisk rojstnega kraja Ele Peroci

Letos obeležujemo leto Ele Peroci ob 100-letnici njenega rojstva. Z dijaki drugih letnikov ekonomskega tehnika smo obiskali Rogaško Slatino, pisateljičin rojstni kraj, da bi od blizu spoznali njihovo industrijo in turizem.

Dopoldne smo z vodenim ogledom po Steklarni Rogaška spoznali poklic steklarja in postopek proizvodnje  kristalnih kozarcev in izdelkov. Fascinirali so nas pihalci stekla, ki s svojo natančnostjo pihanja in ročno spretnostjo naredijo kopijo keliha za kelihom. V nekaj minutah, ko smo jih opazovali, je ekipa 5 ljudi izdelala vsaj 20 čudovitih kelihov za vino. Izvedeli smo, da deluje steklarna pod Finskim vodstvom koncerna Fiskars, 80 % izdelkov pa naredijo za druge prestižne blagovne znamke. Vse se začne z idejo in izdelavo lesenega kalupa (zamenjati ga morajo vsakih nekaj ur) ter načrtom postopka, pihanja in oblikovanja stekla v polizdelek - balonček, hlajenje polizdelka, izdelava izdelka, risanje vzorcev, brušenje vzorcev in graviranje, poliranje in jedkanje ob koncu za sijaj. Ob vsakem koraku je obvezna kontrola, da izdelek ustreza normativom, šele nato izdelek pride v naslednjo fazo izdelave in na koncu na prodajne police. Vsi njihovi izdelki so ročno narejeni in res si zaslužijo ceno, ki jo plača kupec. Dijaki so si ob ogledu njihove trgovine lahko ogledali tudi hodnik slavnih, kjer je z razstavljeni pokali in priznanji za najvišje dosežke v Sloveniji in tujini nastalo kar nekaj selfijev. Največ zanimanja je požel pokal za MasterChefa Slovenije. Cena njihovih izdelkov je marsikoga presenetila, a nekaterih vseeno ni odvrnila od nakupa daril.

Iz hodnikov tovarne smo se na lep sončen dan peš podali po Rogaški Slatini do obrata kozmetike Afrodita. V njihovi neobičajni predavalnici, ki je spominjala na kozmetični salon, so nam predstavili projekcijo o 50-letni zgodovini podjetja, ki se stalno širi in razvija. Njihov asortima obsega preko 750 izdelkov, le del teh najdemo na trgovinskih policah. Večino njihovih izdelkov je namenjenih profesionalni uporabi v salonih. Cena kreme za obraz z najboljšimi učinkovinami in zlatimi koščki za zrelo kožo nas malo preseneti, za 100 ml kreme je potrebno odšteti 150 evrov. Njihovi izdelki so naravni in veganski, imajo vse potrebne certifikate in niso testirani na živalih. Vsako leto lansirajo nekaj novih izdelkov, ki jih razvijajo v svojem razvojnem oddelku. Postelje, ki so bile v predavalnici, so dobile pomen, ko nas je predavateljica prosila za prostovoljce, ki bi z njeno pomočjo izvedli prikaz osnovne nege mladostniške kože. Vse postelje so zasedle radovedne dijakinje in tudi pogumi dijaki. Pod budnim vodenjem in opazovanjem smo izvedeli, da moramo za nego vsak dan oprati obraz, ga navlažiti s tonikom ter namazati s primerno kremo. Koža se razvija in zori do 18. oz. 20. leta, a je kot naš največji organ vse prevečkrat prezrta. Tako so tudi fantje spoznali, da ni narobe, če primerno poskrbijo za nego kože in kdaj obiščejo kozmetični salon, kjer nekdo strokovno poskrbi za našo kožo.

Po obisku njihove trgovine, kjer smo pustili kar nekaj evrov, smo obogateni z nasveti in kozmetiko odšli v center Rogaške na zaslužen odmor in samo raziskovanje mesta. Okrepčani in že malo neučakani smo obiskali še Center Medical – Center zdravja Rogaška Slatina, ki je edinstven v Sloveniji. Poleg diagnostike in zdravljenja ter bolnišnične oskrbe ter kozmetičnih storitev, ponujajo terapijo z dnevnim pitjem zdravilne vode iz vrelcev Donat in Styria. Glede na vrsto zdravstvene težave dobiš po posvetu z zdravnikom navodila za pitje vode. Način uživanja, temperatura in čas uživanja so različni glede na različne bolezni. V Rogaško prihajajo ljudje s celega sveta, da izvajajo dnevni ritual pitja zdravilne vode Donat, ki je malo drugačne strukture, kot Donat, ki ga lahko kupimo v trgovinah. Temu je mu dodan še ogljikov dioksid. Donat ni voda in ni zdravilo, zato zelo težko dobi primerno mesto v naših predalčkih. Pomen zdravilnih učinkov, ki ga  prepisujejo vodi, je v Sloveniji kar malo spregledan. Zaradi količine magnezija in ostalih mineralov ga lahko popijemo največ 3 dcl na dan, in še to odvisno od načina in želenega učinka. Kot ekonomiste nas je zanimalo, kako se pozna učinek Covida in vojne v Ukrajini na njihov promet. Res je, da je Rogaška Slatina znana po ruskih in ukrajinskih gostih, kar zaznamo že po napisih v ruščini tudi po samem mestu. Tako se tudi na prometu v Medical centru pozna njihova odsotnost predvsem v kozmetičnem sektorju. V zdravstvenem sektorju pa je zaradi koncesij in splošnih težav s čakalnimi vrstami v diagnostiki stanje malo boljše. Ravno v času našega obiska sta bila tam gosta iz Amerike, ki sta prišla na terapijo s pitjem zdravilne vode. Po terapiji s tremi kozarčki mrzlega in toplega Donata smo se sprehodili še skozi zdraviliški park in uživali v lepoti zgodnjega poletja, s tem pa se je naše raziskovanje Rogaške Slatine tudi končalo. Domov smo se vračali obogateni z novimi spomini in znanjem o steklu, kozmetiki ter zdravilni vodi. Spotoma pa smo še omenili, da je nujno potrebno pospravljati copate, da nam jih ne odnese Muca Copatarica Ele Peroci.