Naravoslovni tabor v Kamniški Bistrici

Naravoslovni tabor v Kamniški Bistrici

"Naravoslovni tabor v Kamniški Bistrici je bil zanimiv in poučen, pripravljeni poskusi pa so bili zelo zanimivi. Najbolj me je pritegnila fizika, pri kateri smo opazovali Sonce in Luno hkrati, malo pa mi je sicer žal, da nismo mogli opazovati tudi zvezd. Kljub vsem zadržkom zaradi trenutne situacije bi ta tabor priporočal vsem mlajšim dijakom, ki bodo še imeli priložnost udeležbe v naslednjih letih." Samo, 4.a

 

"Na taboru sem se imela super, saj je bilo zelo sproščeno vzdušje. Všeč mi je bilo, da smo bili lahko cel dan na sončku in svežem zraku. Zdi se mi, da smo eksperimentalne vaje opravili na zanimiv in produktiven način. Žal mi je bilo, da zaradi okoliščin nismo mogli tam tudi prespati. Spanje na seniku bi bila neponovljiva izkušnja."  Daša, 4.b

 

"Naravoslovni tabor v Kamniški Bistrici se mi je zdel zelo zanimiv. V obeh dnevih smo se lahko zelo sprostili, saj je delo ves čas potekalo zunaj v naravi. Naše druženje pa je bilo začinjeno še z dvema zelo zanimivima predavanjema."  Ana, 4.a

 

"Na naravoslovnem taboru smo uživali ob raziskovanju pod toplim soncem in dveh zanimivih predavanjih. Manjkalo pa ni tudi nekaj prostega časa v naravi in odlične družbe."  David, 4.a

 

Tradicionalni naravoslovni tabor v Kamniški Bistrici nam je kljub že znanim težavam uspelo izpeljati. Vreme nam je bilo naklonjeno, dijaki pa tudi, saj so z velikim veseljem in zanimanjem opravili vse pripravljene ekperimentalne vaje za maturo iz biologije, fizike in kemije.

Pri fiziki se je ponudila priložnost, da smo lahko s teleskopi hkrati opazovali Sonce in Luno, zvezde pa bodo, upamo, prišle na vrsto naslednje leto. Merili smo tudi hitrost zvoka, vlažnost zraka, gravitacijski pospešek in naravno radioaktivno sevanje.

Biologi so za prepoznavanje rastlin uporabili spletno aplikacijo, merili krvni tlak in sladkor ter pH telesnih tekočin po naporni vadbi. Z mikroskopi so opazovali prebavila in dihalni aparat ličink.

Kemiki so v spojinah iskali neznane sestavine s plamensko analizo, klorovico in srebrovimi ioni ter preverjali ali se je ob reakcijah sproščal kisik. Poleg zadovoljstva ob rezultatih so občudovali tudi barve plamenov spojin, ki so izdajale vrsto snovi.

Uživali smo v delu, dobri družbi in hrani, predvsem pa sta se nam vtisnila v spomin oba predavatelja, gospoda Matjaž Šerkezi in Andraž Dolar.

Gospod Šerkezi je dobro znan gorski reševalec, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in pisec mnogih odmevnih člankov, npr. V gore nikar brez piščalke, Lahko se tudi obrnemo, gora nas bo počakala, Pametni gredo raje z vodnikom, ipd. Predstavil nam je delovanje gorske reševalne službe, najpogostejše napake pohodnikov pri odhodu v gore, težave pri reševanju in transportu ponesrečencev, pa tudi težave z navigacijo, ki nam jo ponuja spletna aplikacija Google. Lahko smo si ogledali tudi opremo, ki jo morajo pri reševanju s seboj prenašati reševalci.

Gospod Andraž Dolar je asistent in raziskovalec, ki med svojim doktorskim študijem raziskuje vpliv mikroplastike na okolje. Pretreseni smo bili nad količino mikroplastike, ki jo vsakodnevno vnašamo v okolje. To niso samo plastenke in plastične vrečke, temveč so to tudi ostanki gum in delci, ki po pranju perila potujejo z odpadno vodo v naravo.

Oba predavatelja sta na nas poslušalce napravila globok vtis. Dijaki in profesorji smo mnenja, da bi tovrstna predavanja moral slišati vsak dijak. Predavateljema se za predstavljeno hvaležno in iskreno zahvaljujemo.

Galerija – Naravoslovni tabor v Kamniški Bistrici

Naravoslovni tabor v Kamniški Bistrici
Naravoslovni tabor v Kamniški Bistrici
Na galerijo »