Festival Naprej / Forward in obrazi prihodnosti

Festival Naprej / Forward in obrazi prihodnosti
Pretekli četrtek in petek, torej 16. in 17. novembra,  je v Ljubljani potekal novinarski festival Naprej / Forward, ki smo se ga v manjši skupini udeležili tudi člani šolske novinarske GSŠRM Press skupine z našo mentorico prof. Andrejo Sabati Šuster. V četrtek smo v prostorih Kina Šiška  prisluhnili Medijski beri; najbolj uspešnim projektom naših novinarjev preteklega leta ter gostom iz tujine.

Najprej smo se dotaknili aktualnih tem. Z novinarjema katalonskega javnega radia smo se spoznali s številkami, statistiko in ozadjem katalonskega problema ter njihovo željo po odcepitvi od Španije poskušali primerjati z razpadom Jugoslavije.

 

Slovenija je imela neprimerljivo večjo podporo in volilno udeležbo proti trenutnim katalonskim podatkom, pa vendar situacija na zahodu še ni jasna zaradi pritiska španske vlade, v tujini pridržanih katalonskih voditeljev in bližajočega se referenduma, ki prihaja čez približno mesec dni.

 

 

Avdo Avdić in Eldin Karić, novinar in urednik Žurnala, edinega spletnega medija v Bosni in Hercegovini  z Mednarodno standardno številko za serijske publikacije (ISSN), sta v predavanju “Neodvisni!” govorila o svojem delu in težavah, s katerimi se kot ekipa soočajo, saj igrajo ključno vlogo pri ozaveščanju javnosti o korupciji v BiH. Pohvalijo se lahko z odličnimi dokumentarnimi filmi in raziskovalnimi zgodbami, za katero so leta 2016 dobili tudi prvo nagrado EU.

 

Dan smo zaključili s “Pravo (ne)športno zgodbo” novinarja Davida Walsha, ki je ustavil kolesarja Lancea Armstronga. Z odličnim smislom za pripovedovanje nas je popeljal po več kot deset let dolgi poti truda in vztrajanja. Ni odnehal kljub prigovarjanju drugih, ki se z njim niso strinjali, kljub lastnim dvomom morale. Zavedal se je, da bo človeku, ki je prestal težko bolezen, njegova vrnitev in izjemni uspehi pa so javnosti pustili verjeti v čudeže, obrnil svet na glavo. Ampak ostal je zvest resnici in s predano radovednostjo mu je uspelo.

 

V petek smo se v centru Ljubljane
udeležili delavnic “Na kratko k bistvu” Ryana Heatha in “Ali se prav piše Chicago ali Čikago?” Darje Tasič. V prvi nam  je avstralski novinar, ki javnost o politiki obvešča neposredno iz Bruslja, skozi izkušnje podal nasvete, druga pa je bila bolj slovnično usmerjena, namenjena predvsem aktualnim zadevam, kot so politična dogajanja in Olimpijske igre, tako je bil poudarek v večini na tem, kako v slovenščini zapisujemo korejska lastna (zemljepisna) imena.

 

Pred festivalom pa smo se v četrtek ustavili še v Pionirskem domu Ljubljana, kjer je potekalo žrebanje tem za Dnevnikov projekt Obrazi prihodnosti, v katerem letos sodelujemo že tretje leto.

 

Pisali bomo pod smernicami naslova “Podjetnik naj bo!”, k sodelovanju pa vabimo vse zainteresirane dijake. Upamo, da se nam pridružite že na uvodnem sestanku in “brain-stormingu”, katerega termin bomo sporočili naknadno.