Somatika


ZAČNEMO 4. 11. ob 19.30

 

 

 

Somatika (v grščini soma pomeni telo) je izraz za različne metode in pristope, ki nas učijo zavestnega gibanja, dihanja, drže telesa in nasploh življenja, če želimo čim pogosteje izklopiti svojega avtomatskega pilota in živeti znotraj svojega telesa «tu in sedaj». Življenje postane tako bolj lahkotno, igrivo in zavestno.
Somatika je najbolj učinkovita pri dolgotrajno utrujenih in togih mišicah ter trdem in bolečem gibanju. Somatske vaje pripomorejo k lajšanju različnih kroničnih bolečin in napetosti. Blažijo ali odpravljajo bolečine v hrbtu, kolkih, kolenih in stopalih. Pomagajo pri slabi drži in odpravljajo bolečine, ki so posledica nesreč ali poškodb in ponavljajočih gibov. Somatske vaje fizično niso naporne, zato so primerne za širok krog ljudi vseh starosti.
S somatskimi vajami se učimo novih gibalnih vzorcev, pomagajo nam sprostiti kronične mišične napetosti brez klasičnega raztezanja, ki je lahko včasih tudi neučinkovito ali celo škodljivo. Ob redni vadbi z zavestnim gibanjem in vajami opazimo, da so telesne in psihične napetosti med seboj povezane veliko bolj, kot si sprva predstavljamo.


 Z enostavnimi in prijetnimi somatskimi gibi oz. vajami lahko sami izkustveno spoznamo, da se lahko ob povečanju telesnega zavedanja in zavestne uporabe gibanja razmeroma hitro telesno in duševno sprostimo.

Somatskim vajam in somatskemu gibanju bomo dodajali tudi elemente čuječnosti oz. zavedanja sedanjega trenutka brez presojanja.

Na somatske urice, ki se bodo začele oktobra, se lahko prijavite

  • preko e-maila: ziga.repansek@gssrm.si
    ali
  • pokličete pisarno IZOBRAŽEVANJA ODRASLIH na številko: 01-830-32-28.


O točnem datumu in uri začetka ter opremi, ki jo boste potrebovali na vadbi, vas bomo obvestili preko elektronske pošte ali telefona.

O voditelju delavnic: Gibanje me je privlačilo že od otroštva. Sprva me je najbolj pritegnila košarka, ki sem jo kasneje več let profesionalno igral v 1. slovenski ligi. Ob tem sem svoja znanja o gibanju poglabljal na Fakulteti za šport. Toda številne poškodbe že v času športne kariere in po njej so me neprestano opozarjale, da kljub strokovni izobrazbi prof. športa in različnim nazivom kot so trener, vaditelj in učitelj ne nadziram najbolj učinkovito svojega gibanja. Sčasoma sem se navadil na nedoločljivo tenzijo, napetost in zakrčenost v telesu, ki me je s časoma vodila tudi do operacij in posledično neštetih rehabilitacij, fizioterapij, bownovih terapij, masaž, vadb v fitnes in rehabilitacijskih centrih ter toplicah. Lahkotnosti bivanja in uživanja v gibanju pa je bilo iz leta v leto manj.

Ves čas sem nekje v sebi verjel, da obstaja način, s katerim bi lahko omilil in odpravil napetost, zakrčenost ter bolečine. Po naključju sem odkril Klinično somatiko in se hitro odločil, da je to prava metoda zame. Ob tem sem pričel spoznavati in raziskovati tudi druge somatske tehnike, ki pa vse temeljijo na samoopazovanju in samozaznavanju ter so v osnovi neagresivne metode vadbe. Vrnil sem se nazaj v telo in svoje občutke. Na novo sem pričel odkrivati gibanje in ga povezoval s svojim predhodnim znanjem.

Največja vrednost somatskih vaj je v tem, da si sčasoma lahko pomagaš sam. Verjamem, da s pomočjo somatike lahko postaneš gospodar svojega telesa in življenja ter si povrneš lahkotnost gibanja.

Vesel bom, če bom lahko svoje znanje posredoval naprej.

Žiga Repanšek, prof. športne vzgoje in učitelj somatskih gibov po AEQ metodi 1. Stopnje