Dve zlati Preglovi plaketi za znanje kemije

Dve zlati Preglovi plaketi za znanje kemije
Biti med najboljšimi dijaki v zanju kemije v državi je res privilegij. 'Vsi tu ste zmagovalci' smo slišali v pozdravnem govoru na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer je 11. maja potekalo 53. državno tekmovanje za Preglove plakete.

Šest dijakov GSŠRM-ja, ki so si z dobrim znanjem kemije na šolskem tekmovanju prislužili nastop na državnem tekmovanju se je na delovno soboto podalo v Ljubljano pred stavbo FKKT. Tam pa je bilo kot v mravljišču. Udeleženci pohoda ob žici so hiteli mimo, mi pa smo se pomešali med obiskovalce sejma Ljubljana Mini Maker Faire, ki je istočasno potekal na fakulteti.

Vsi polni pričakovanj in vtisov, ki jih je na nas pustila velika in nova zgradba FKKT smo se nagnetli v veliko predavalnico, kjer so nas pozdravili in podali osnovna navodila za tekmovanje. Na začetku smo morali premagati izziv poišči si svoje predavalnico in določeno mesto v njej. Po nekaj malega logističnih težav se je tekmovanje le začelo. Dijaki so se vneto lotili reševanja, njihovi mentorji pa smo šli na predavanje prof. Andreja Smrduja, ki nam je predstavil tekmovalne naloge in njihove rešitve. Po intenzivni uri in pol smo si vsi oddahnili in napolnili svoje želodčke s študentskimi sendviči, nato smo se poslovili in šli vsak po svoje čakat na večerne rezultate.

Tako vam jih z veseljem sporočamo in delimo z vami.

Dijak Maj Blažič 1.a (mentorica Rafaela Kožlakar) je dosegel odlično tretje mesto in zlato Preglovo plaketo.

Dijakinja Urša Zevnik 3.a (mentorica Renata Capuder Mermal) je dosegla 15. mesto in zlato Preglovo plaketo.

Ostali štirje dijaki Anže Mošnik 1.a,  Matej Traven 1.a, Marko Medved 2.b in Manca Hribar 4.a so bili vsi prav tako uspešni a premalo za žlahtnejšo barvo plakete.  

Vsem tekmovalcem še enkrat hvala za sodelovanje in njihov učni izlet med vprašanja in kemijske probleme. Vsi ste zmagovalci tudi za nas mentorice.

Vsem želimo še več odličnih dni za zanimanje in nabiranje znanja iz kemije.

Profesorice kemije